de dagen korten


de dagen korten 1.0

de periodes met daglicht worden korter, op ons halfrond meer bepaald vanaf de zomerzonnewende rond 21 juni tot de winterzonnewende rond 21 december, in welke periode het noordelijk halfrond door de baan van de aarde rond de zon en de schuine aardas van de zon wordt afgekeerd en steeds minder zonlicht ontvangt

Algemene voorbeelden


Op 21 maart – de zonnestralen vallen dan loodrecht in op de evenaar – zijn dag en nacht even lang. Van 21 maart tot 21 juni worden de dagen langer. Op 21 juni staat de zon schijnbaar loodrecht op de kreeftskeerkring; de dagen zijn dan het langst. Na 21 juni, tot 23 september, gaan de dagen korten. Op 23 september hebben we dezelfde situatie als op 21 maart. Na 23 september blijven de dagen korten tot 21 december. Op dat moment vallen de zonnestralen schijnbaar loodrecht in op de steenbokskeerkring; de dagen zijn dan het kortst. Na 21 december worden de dagen weer langer.

http://www.c-v-n.be/uploads/handboekng8_wisselen_der_seizoenen.pdf,

Zodra de dagen korten, er minder licht is en de omgevingstemperatuur vooral 's nachts merkelijk daalt, wordt de bladaktiviteit geremd en verdwijnt het bladgroen geleidelijk.

De Standaard,